Oude Koeden

Je moet ze eigenlijk niet uit de sloot vissen, maar voor wie eens  een weekje vergeten is op de site te kijken, of gewoon het verslag van een wedstrijd nog eens wil nalezen.... 
Helaas waren nog maar een beperkt aantal verslagen in  cyber-space beschikbaar.

5 mei
Vijfde Zeker Vijfde

BVV31 6 - s-Graveland  5   2 - 4

In wat waarschijnlijk de laatste wedstrijd van het seizoen zal zijn, heeft s-Graveland 5 de trouwe fan niet teleurgesteld. Ondanks het regenachtige weer, het hobbelige veld en de vele klachten van spelers over blessures, was s-Graveland in Blaricum de partij die het spel mocht maken. Er werd nog eens bewezen dat dit team in de top van de competitie mee had moeten draaien. In een redelijke eerste helft, met veel kansen voor de blauw-witten, werd een 0 - 3 voorsprong opgebouwd. De tweede helft kan het beste getypeerd worden als hots-knots-voetbal; BVV kreeg de kans om terug te komen in de wedstrijd maar greep deze niet aan. Na precies negentig minuten voetbal stond er een 2 -4 eindstand op het virtuele scorebord. Door deze uitslag is s-Graveland 5 zeker van de vijfde plaats.

"Het was geen pretje om vandaag uit Frankrijk terug te komen rijden." Semi-Playing-Elftal-Begeleider Joost te Nuyl is realistisch. "Doordat iedereen naar de stembureaus ging was vooral de peripherique rond Parijs met deze regen zeer slecht berijdbaar." 
"O, is er vandaag gelijk gespeeld? Leuk, maar ik heb helemaal niet meer met voetbal bezig gehouden deze dagen. Het kan me ook eigenlijk niet zo veel schelen. O, had BVV ons op de ranglijst nog voorbij kunnen komen? Het zal allemaal wel."  
Teleurstelling

"Ja, natuurlijk ben ik teleurgesteld. Er had dit seizoen echt meer in gezeten dan een vijfde plaats. En zeg nou niet dat als die laatste wedstrijd met 10 - 0 gewonnen wordt, we alsnog vierde zouden zijn, want die wedstrijd komt er niet. Bij die laatste wedstrijden is er inderdaad iets bij me geknakt. Waarom denk je dat ik naar Frankrijk ben gegaan. Echt niet voor mn plezier hoor. Maar laat ik me nu niet kwaad gaan maken want dat heeft toch geen enkele zin meer.
Trainen
" Trainen, trainen en nog eens trainen. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Te veel jongens denken dat ze een seizoen wel even op ervaring uit zullen voetballen. Nou, mooi niet dus. Zowel in het getoonde spel als de fysieke gesteldheid van de jongens is te zien dat er onvoldoende getraind wordt. Kijk dat er af en toe een kans gemist wordt, a la, maar dit seizoen is toch ook een festival van gemiste kansen geweest. Ik had er een heel programma voor ontwikkeld om dit tijdens de training recht te trekken, maar als er niemand komt trainen houdt het op. Het zelfde geldt voor de blessures. De laatste maand is de ziekenboeg volgestroomd met spelers die onvoldoende naar hun eigen lichaam luisteren. Het frappante is dat deze jongens spelinzicht genoeg hebben, maar kennelijk niet inzien dat het trainen een noodzaak is voor het volmaken van een heel seizoen. Edgar Davids zei het al, en ik ben het helemaal met hem eens: Je lichaam is een tempel. Ga er dan ook zo mee om." 
Texel
"Ja inderdaad, het nieuwe seizoen begint volgende week op Texel. Samen met Jeroen zal ik gaan kijken hoe de jongens zich als groep gaan houden, ook als het eens tegenzit bij het paardrijden of het parachutespringen. Eens kijken wie zich opoffert om de nacht op het luchtbed door te brengen. Nee als Semi-Playing-Elftal-Begeleider hoef je dat natuurlijk niet. Dat heb ik al met Luc geregeld." 

28 april
Verdriet in Vinkenveen
Hertha 3  - s-Graveland  5   2 - 1

Lastig te vinden, Regenachtig weer, Met maar tien man: Het zat s-Graveland 5 vandaag niet mee. Raadslid Andre Hazes van de Ronde Venen, had hier stof genoeg kunnen vinden voor een nieuwe smartlap.  Hertha kon in de sterkste opstelling spelen, zodat er geen vergelijking meer was te maken met de heenwedstrijd die door s-Graveland met 10-1 gewonnen werd. In de eerste helft bleef het, ondanks een dot van een (fraai zelfgecreerde) kans voor Erik, 0-0. In de tweede helft kon Hertha het veldoverwicht net in een doelpuntje verschil uitdrukken. Toen de, voortreffelijk leidende vrouwelijke, scheidsrechter het eindsignaal blies stond het 2 - 1.

"Kan je iets harder praten de lijn hier in Frankrijk is nogal slecht" Semi-Playing-Elftal-Begeleider Joost te Nuyl is realistisch. "Ik zit hier in het zonnetje met een pilsie en je stoort in dubbel opzicht. Wat, verloren van Hertha? Hoe is dat in godsnaam mogelijk? Ik ben vanochtend uit Nederland weggereden met het idee dat het wel afgelast zou worden. Had ik geweten dat jullie met zn tienen hadden gestaan, was ik natuurlijk naar Vinkenveen gekomen. 
Opstelling

"Omdat ik dacht dat het niet door zou gaan heb ik Jeroen geen opstelling opgegeven. Hij zal zeker wel problemen gehad hebben om iedereen op de juiste plek te krijgen. Ik zou hem anders op het hart hebben gedrukt om direct achter 1 op 1 te spelen. Je weet dat je over alle linies pressie op Hertha moet houden, en dat over de gehele wedstrijd. Ik begrijp dat hij zijn eigen logica heeft gevolgd. Jammer in dit geval."
Bloesemwandeltocht
"Nee, ik wist niet dat Luc geblesseerd was. Hij had me ook moeten vertellen dat hij de bloesemtocht van 28 kilometer ging wandelen. Dan had ik hem nog wat tips kunnen geven. Ik doe zelf namelijk ook aan duursporten. Als hij bijvoorbeeld mijn schapenwollen sokken had gedragen, en een zakje met stukjes komkommer had meegenomen, was ie vandaag topfit geweest. Maar ja, maak dat die jongen maar eens wijs."
Vrouwelijke scheidrechter
Op de mededeling dat de wedstrijd onder leiding stond van een vrouwelijke scheidsrechter, reageert Joost geprikkeld. "Dubbel jammer dat ik er niet bij was. Ik weet namelijk hoe je dat in het veld moet aanpakken. Op de scheidsrechtercursus had ik toevallig erg veel contact met de vrouwelijke deelnemers. Om de een of andere reden kwamen ze s avonds vaak bij mij aankloppen met een vraag over de leerstof. Natuurlijk was ik nooit te beroerd om en en ander nog eens met ze door te praten. Vooral het direct of indirect laten nemen, bleek maar moeilijk bij de dames te blijven hangen."
Op naar de vierde stek??
"Ik heb de stand niet naar Frankrijk meegenomen, maar als ik het zo uit mijn hoofd uitreken, hebben we vandaag zeer slechte zaken gedaan. Ik vraag me af of we nu nog wel vierde kunnen worden, en of we zelfs niet naar de zesde plek afzakken. Dat zou betekenen dat ik mijn doelstelling van dit seizoen niet gehaald zou hebben. Nee, ik ga op dit moment nog niet zeggen welke consequenties ik daar aan zou verbinden. In alle rust wil ik dit nu even verwerken. Trouwens dat soort dingen bespreek ik sowieso eerst met Bas Brouwer en de sponsor. Jullie horen nog wel van me. Au Revoir!"

21 april
Ongelijke strijd in Club-derby
s Graveland 4 - s-Graveland  5   1 - 9

In de enige club-derby die dit seizoen in de KNVB-afdelingen is gespeeld, had s-Graveland 5 geen enkele moeite met s-Graveland 4. In de eerste helft werd zelfs met tien man makkelijk stand gehouden. In de tweede helft, met de gebroeders van der Meer erbij, werd het een walk-over. Na een 0-3 russtand, werd het uiteindelijk 1-9.

"Ik heb niet echt een verschil gemerkt met de vorige wedstrijd tegen dit team." Semi-Playing-Elftal-Begeleider Joost te Nuyl is realistisch. "Ik dacht dat we de eerste wedstrijd enigszins een thuisvoordeel hadden, dat blijkt achteraf dus suggestie te zijn geweest.
Hele wedstrijd
"Lekker om weer eens een hele wedstrijd te spelen. Ik wist dat het fysiek geen probleem zou zijn, maar mentaal was het afwachten. Het elftal heeft me er echter doorheen gesleept. In de eerste helft vervielen we een beetje in de oude fouten; Te laat vertrekken is meestal te laat aankomen. Iedereen nam het veel te laconiek op. In de tweede helft lieten we weer zien hoe het hoort; Lekker fel op de bal.
 Op naar de vierde stek...
Hoewel de kansen op het kampioenschap verkeken zijn, blijft Joost positief. " Ik heb bij het begin van dit seizoen gezegd dat met dit team een plaats bij de eerste vier haalbaar moet zijn. Dat zit er nog steeds in. Ik hoorde van Stok dat de Vecht is teruggetrokken uit de competitie, dat zou betekenen dat we nog twee wedstrijden moeten spelen. Volgens mijn berekeningen moeten we aan vijf punten uit de laatste twee wedstrijden genoeg hebben om vierde te worden."

18 april
Ook Nederhorst gaat voor de bijl
Nederhorst -s-Graveland  2 - 3

De opgaande lijn wordt door s-Graveland 5 doorgezet. Hoewel de uitslag het niet doet vermoeden, heeft s-Graveland  de hele wedstrijd gedomineerd. Dat het toch nog spannend bleef, kwam doordat men er niet in slaagde het veldoverwicht in doelpunten uit te drukken.  Na een 1-1 russtand, werd het uiteindelijk 2-3.

"Voor de meeste jongens was het erg lang geleden dat ze een lichtwedstrijd hebben gespeeld. Dan is het toch weer even wennen." Semi-Playing-Elftal-Begeleider Joost te Nuyl is realistisch. "Ook een werkend elektronisch scorebord is nieuw. Veel jongens konden hun ogen er niet van afhouden. Kennelijk vertrouwden ze de klok niet of waren bang dat de doelpunten er niet bij werden geteld"
Lekker Gebald
"Ik heb lekker gebald", zegt Joost na afloop. "Iedereen was weer lekker scherp, en er werd leuk gecombineerd. De twee spelers die vanavond op proef speelden (Marco en Vincent: red.) hebben zich redelijk gehouden. Je merkt dat ze het vooral fysiekzwaar hebben. Samen met Jeroen zal ik het va het weekend evalueren. Vanavond ga ik eerst mijn rapportages schrijven."
Op naar de vierde stek...
Hoewel de kansen op het kampioenschap verkeken zijn, blijft Joost positief. "DWSM heeft dit weekend verloren dus dat ziet er goed uit. Ik heb bij het begin van dit seizoen gezegd dat met dit team een plaats bij de eerste vier haalbaar moet zijn. Volgens mijn berekeningen moeten we aan elf punten uit de laatste vier wedstrijden genoeg hebben."

14 april
Blauwwitte machine komt op toeren

s-Graveland - NVC 6 -2

Na de grote overwinning van vorige week lijkt s-Graveland 5 de smaak te pakken te krijgen. NVC heeft geen moment vat op de wedstrijd kunnen krijgen. De NVC-frustraties werden mondeling, veelal in het Engels, afgereageerd op scheidsrechter en tegenstander. Scheids en s-Graveland lieten zich echter niet uit het veld praten. Na een 2-0 russtand, floot scheidsrechter Joost te Nuyl voor de laatste maal toen het 6-2 stond. 

"Mijn Engels is redelijk goed, dus van de meeste scheldwoorden wist ik wel wat ze betekenden. In sommige gevallen heb ik gewoon even een vertaling gevraagd" Semi-Playing-Elftal-Begeleider-and-referee Joost te Nuyl is realistisch. "Zo haal je ook je vreemde talen nog eens op. Alleen de Engelse vertaling van matennaaier schoot me in de hitte van strijd niet te binnen."
Teamgevoel
In tijden van nood leer je je vrienden kennen. Hoewel Joost door Betty nog was geadviseerd om niet naar het voetbalveld te gaan vanwege de griep, die nog maar net over was, kwam hij toch. Hoewel hij, bij lange na, niet 100% fit was, nam hij wel zijn voetbalspullen mee. Hoewel hij had aangegeven dit seizoen niet meer te zullen fluiten, had Joost de keuze snel gemaakt. "Als jullie anders maar tien man kunnen opstellen, dan fluit ik." Het was even stil in de kleedkamer. Ook Roel de Saegher had dit niet verwacht; "Je hoort wel eens spreken over `clubliefde` of `Teamgevoel. Ik vind dat Joost vandaag met deze actie de daad bij deze woorden heeft gevoegd. Ik hoop dat het voor veel jongens een voorbeeld mag zijn."
Sterke Wedstrijd
s-Graveland speelde een sterke wedstrijd en liep eenvoudigweg een stapje harder dan de tegenstander. Jeroen te Nuyl is daarbij nog iets opgevallen: "Er is goed vanuit de positie gespeeld. De achterhoede speelde achter, het middenveld in het midden, en de voorhoede was vooral in de voorste regionen te vinden." Joost knikt instemmend. "Als elke wedstrijd met deze inzet en dit inzicht gespeeld zou zijn, hadden we nu om de titel gevoetbald. Maar ja, als de hemel viel, hadden we allemaal een blauwe hoed. Laten we ook de aanwezigheid van een consequente grensrechter niet vergeten. Wat Bas Brouwer vandaag aan vlagsignalen heeft afgegeven, is hopelijk door de toekomstige reserves goed opgepakt. Buitenspel is buitenspel; Vlaggen dus! Petje af voor Bas"
Lappenmand
Zo tegen het einde van het seizoen wordt de ziekenboeg redelijk gevuld. Veel jongens met griep of andere vermoeidheidsverschijnselen. Rob met een gescheurde kruisband. Stok ondergaat deze week een oogoperatie. Joost heeft snel een verklaring gevonden: "Ik zou dit niet een extreem zwaar seizoen willen noemen. Voor mij is n en n twee. Als je de trainingsopkomst legt tegen de fysiek conditie van de spelers op de lange termijn, zie je een omgekeerd evenredige exponent. Logisch lijkt me"
Rest van het seizoen
Hoewel de kansen op het kampioenschap verkeken zijn, blijft Joost positief. "We hebben gelukkig weer het doelsaldo weer wat opgekrikt. Ik heb bij het begin van dit seizoen gezegd dat met dit team een plaats bij de eerste vier haalbaar moet zijn. Volgens mijn berekeningen moeten we aan veertien punten uit de laatste vijf wedstrijden genoeg hebben."

7 april
s-Graveland laat Hertha alle hoeken van het veld zien

s-Graveland - Hertha  10-1

s-Graveland 5 heeft zich eindelijk kunnen revancheren voor de grote verlieswedstrijden van de afgelopen weken. Hertha had weinig in te brengen op veld 2. Ondanks dat s-Graveland slordig met de kansen omsprong kwamen er toch dubbele cijfers op het bord. Toen scheidsrechter Jeroen te Nuyl voor de rust floot stond het 3-1, eindstand 10-1. Naast alle vreugde werd getreurd om het uitvallen van Rob Klap met naar het zich liet aanzien een ernstige blessure aan zijn (gelukkig goede) knie.

"Wacht even dan zal ik eerst even de thermometer verwijderen. Kijk 38.7, toch verhoging" Semi-Playing-Elftal-Begeleider Joost te Nuyl is realistisch. "Ik weet wanneer ik in bed moet blijven; vandaag was het zon dag. Mag ik ook eens griep hebben?"
Autoriteit
"Op een dag als vandaag zie je dat de wisselwerking met Jeroen perfect uitpakt. Door mijn ziekte heb ik maar kort met hem kunnen praten. Maar wij voelen elkaar feilloos aan. Ik begrijp dat hij een goede wedstrijd heeft gefloten. Dat vind ik leuk voor hem. Hij verdient het. Als je niet de autoriteit van nature uitstraalt kan je het wel eens lastig krijgen in dit soort wedstrijden. Goed dat we elkaar n keer in de maand de scheidsrechtercursus overhoren."
Doelpunten
Waarom loopt het deze week wel, en andere weken niet? "Ja wist ik dat maar, dan stonden we nu geen vijfde. Wat je wel ziet is dat het weer voor veel jongens van betekenis is. Schijnt het zonnetje dan is men bereid een stapje harder te lopen. Wat dat betreft is een vergelijking met koudbloedige dieren opzijn plaats. Dat Erik weer eens mee doet speelt natuurlijk mee, maar die zeven doelpunten die hij vandaag gemaakt heeft, had iedereen kunnen maken als ie op de juiste tijd op de juiste plek stond. Ik hoorde dat Peter Krumpelman vanaf eigen helft zeven man voorbijging en vervolgens koelbloedig afrondde. Leuk dat je dan toch de dingen die we dinsdag op de training oefenen eruit ziet komen.
Gevoelige Klap
"Als het goed is zit Rob op dit moment tegen een leuke fruitmand aan te kijken. Die heb ik meteen laten bezorgen toen ik hoorde dat hij zwaar geblesseerd was. Zoiets doe je gewoon. Waarschijnlijk komt er vanavond voor mij ook een mand binnen namens het elftal. Hierbij wil ik iedereen alvast bedanken.
Nee, ik wil nog niet speculeren hoe ik het verlies va Rob in het elftal zou willen compenseren. Ik wacht morgen eerst het bericht van de dokter af. Rob kennende, zit er meestal ook wel wat aandachttrekkerij bij.
Rest van het seizoen
Hoewel de kansen op het kampioenschap klein zijn, blijft Joost positief. "We hebben gelukkig weer een positief doelsaldo. Ik heb bij het begin van dit seizoen gezegd dat met dit team een plaats bij de eerste vier haalbaar moet zijn. Volgens mijn berekeningen moeten we aan zeventien punten uit de laatste zes wedstrijden genoeg hebben."

Van twee verliespartijen zijn de verslagen door een nog onbekend virus uit de computer gewist.

3 maart
SDO: Simpel Doeltreffend Opgerold

SDO - s-Graveland 0-5

Alleen de eerste twintig minuten heeft s Graveland 5 het lastig gehad bij SDO. Na de 0-1 brak er iets in de Bussumse ploeg en konden de s-Gravelanders de wedstrijd vrij makkelijk uitvoetballen. Na een 0-3 russtand (onvervalste hattrick van Erik Klap), werd het uiteindelijk 0-5. 

"De voordelen van een brede selectie zijn vandaag wel aangetoond dacht ik." Semi-Playing-Elftal-Begeleider Joost te Nuyl is realistisch. "Het liep in het begin van geen kanten. Na twintig minuten heb ik gedreigd vier man tegelijk te wisselen. Dat signaal werd goed opgepakt in het veld. Gelukkig hield toen iedereen zijn koppie erbij. Na het eerste doelpunt kon de handrem eraf en is SDO volledig overklast. Leuk voor de toeschouwers, speciaal voor de afdeling Bussum van onze supportersvereniging (Roosje en Babette: red.)."
Trainingsarbeid
"Eindelijk zie ik ook de dingen terug waarop ik bij onze trainingen de accenten leg. Pim wilde nog wel eens onbesuisd op de goal poeieren. Nu zie je hem de laatste goal heel subtiel inschieten. Die jongen is echt gegroeid, en maakt zijn uitverkiezing als vice-aanvoerder volledig waar. Luc kwam in het begin van het seizoen nauwelijks van de grond bij een kopbal. Deze wedstrijd spotte hij weer met alle wetten van de zwaartekracht met zijn zweefsprong. Van die dingen kan ik echt genieten." 
Stijgende lijn
Hoewel de kansen op het kampioenschap klein zijn, blijft Joost positief. "We hebben dit jaar nog niet verloren. Ik heb bij het begin van dit seizoen gezegd dat met dit team een plaats bij de eerste vier haalbaar moet zijn. Daar mag je me aan houden."

 

 

 

 

Vijfde Dimensie, 2001