Spelregels    
bijgewerkt 17 augustus

De burgemeester trapt af .....

" We willen alles rondom het elftal professioneler gaan aanpakken", aldus Jeroen te Nuyl. "Dat betekent ook dat de spelregelkennis bij iedereen op peil moet worden gebracht. Vorig seizoen hebben we bijvoorbeeld  punten laten liggen doordat er niet correct werd gevlagd. Ook bij het protesteren bij de scheidsrechter viel me op dat veel spelers de regels onvoldoende kennen. Op deze plek wil ik met materiaal van de scheidsrechtercursus die ik samen met Joost heb doorlopen iedereen op de hoogte brengen van ins en outs van de spelregels. Heus het is niet moeilijk, maar je moet het wel weten. Ik ben van plan om elke wedstrijd een speler onaangekondigd te controleren. En indien de regels die ik heb uitgelegd niet bekend zijn, dan kan hij rekenen op een extra reservebeurt."

 

Wie gaat er vlaggen???

Te vaak maak ik mee dat jongens het vlaggen beschouwen als een straf. Zij beseffen niet dat de assistent scheidsrechter een verantwoordelijke taak heeft. Zijn voornaamste taak is aan te geven welke partij moet inwerpen, of er sprake is van een doelschop of een hoekschop. Hij geeft ook strafbaar buitenspel aan en heeft een taak bij het inzetten van wisselspelers. Daarnaast kan de scheidsrechter hem ook nog andere taken opleggen. Dat is een kwestie van vooraf afspraken maken. De scheidsrechter is niet verplicht op het vlagsignaal van een assistent scheidsrechter in te gaan. Het is namelijk uitsluitend en alleen de scheidsrechter die een beslissing neemt. Daarom is het niet verstandig van spelers om met spelen te stoppen op het moment dat de assistent scheidsrechter vlagt. Het heeft geen enkele zin verhaal te gaan halen bij een assistent scheidsrechter. Als assistent kan hij slecht verwijzen naar de scheidsrechter. O ja, de clubassistent-scheidsrechter moet zich in kleding onderscheiden van de veldspelers. Alleen de assistent-scheidsrechter die door de KNVB is aangesteld mag het officiŽle scheidsrechterstenue dragen. 

   

De Assistent Scheidsrechters moeten voor de wedstrijd controleren of de netten goed zijn bevestigd. Bij een vliegend schot zou de bal onder het net door kunnen gaan. Een scheidsrechter kan dan moeilijk beoordelen of er inderdaad gescoord is.

            

De assistent grensrechter moet duidelijk aangeven en zeker niet op de manier zoals Joost (expres) voordoet. Ook afbeelding twee is nog onvoldoende.

Dit is juist. Spelers, scheidsrechter en publiek kunnen zien wie de bal mag inwerpen.

De assistent scheidsrechter vlagt hier duidelijk voor buitenspel.

Samenwerking tussen scheidsrechter en assistent-scheidsrechters

Om tot een goede samenwerking te komen zijn afspraken vooraf noodzakelijk. Het zal duidelijk zijn dat de steun die een scheidsrechter van zijn assistent-scheidsrechter mag verwachten, meestal het best gegeven kan worden door neutrale assistent-scheidsrechters, zoals dat in de top van het amateurvoetbal en in het betaald voetbal gebruikelijk is. Daarom is in het geval van clubassistent-scheidsrechters, de scheidsrechter wat voorzichtiger met zijn adviezen. Toch moet de scheidsrechter beginnen met ook deze clubassistent-scheidsrechters zijn vertrouwen te geven. Zo kan hij ook met hen afspreken dat in het geval van een duidelijke overtreding die hij beslist niet kan waarnemen op hun vlagsignaal gerekend wordt. De scheidsrechter doet er echter goed aan de beoordeling van situaties binnen het strafschopgebied in eigen hand te houden. Hij moet ervoor zorgen dat in dit opzicht, maar natuurlijk ook in alle andere opzichten, zijn instructies aan de assistent-scheidsrechter ieder misverstand uitsluiten.

 

 

© Vijfde Dimensie, 2002-2003