Archief    

23 februari

Perfect voetbalweer

´s-Graveland 5 - HSV´69 3  afgelast
Afgelopen vrijdag had de KNVB het wedstrijdprogramma voor district West 1 al afgelast. Een beetje voorbarig van de heren uit Zeist. Op zondag was het in ieder geval prachtig weer, en ook de velden van sv ´s-Graveland lagen er pico bello bij. 

"Dit is natuurlijk goed waardeloos." Aanvoerder Jeroen te Nuyl spreekt klare taal. "Je hoeft geen Piet Paulusma te zijn om dit te hebben zien aankomen; Perfect voetbalweer. Echt een miskleun van de eerste orde. Op de club begrepen ze er ook al niets van."
Bas Brouwer
"Zoals ik verwacht had, waren veel jongens rond een uurtje of twaalf toch naar de club gekomen om een training af te werken. Klasse! Het is goed om te merken dat de meeste de hoop op het kampioenschap nog niet hebben opgegeven, en er alles voor willen doen om topfit binnen de lijnen te komen. Ook goed om te merken dat de club nog steeds in ons gelooft. Bas Brouwer was op de training aanwezig. Niet alleen om de hesjes uit te delen. Hij heeft ons de hele training geobserveerd en na afloop heb ik een heel waardevol gesprek met hem gevoerd. Hij wist de vinger op een aantal zwakke plekken te leggen. Van de meeste spelers kwamen die me trouwens bekend voor. Maar voor een aantal dingen heeft hij me ook de ogen geopend. Bas had met name goed opgelet toen we allemaal nog een aantal penalty's namen. Niet bepaald de sterkste vaardigheid van het team overigens. Hem was opgevallen dat de meeste spelers die een strafschop gemist hadden, deden alsof er niets aan de hand was. Ronald van Oostrum gaf bijvoorbeeld lachend aan hoeveel hij naast en over had geschoten (foto). In de selectie zou zo´n reactie niet getolereerd worden, volgens Bas. Vervolgens heb ik hem gevraagd wat ik in deze situatie het beste kan doen. Een penalty kan immers een wedstrijd beslissen en daarmee zelfs bepalen of je kampioen wordt of niet. Zo´n stukkie naast en zo´n stukkie over "
"Samen met Bas heb ik uiteindelijk een lijst opgesteld van tien punten waarop je, bij het nemen van een strafschop, moet letten. De eerstvolgende penalty mag alleen door iemand genomen worden die mij alle tien punten uit het hoofd kan opzeggen. Als iedereen zich aan deze regels houdt, hoeft straks niemand in het team nog een strafschop te missen. Volgende week zijn we in het inhaalweekeinde vrij, maar ik ga er van uit dat we hier dan strafschoppen aan het oefenen zijn. Misschien ben ik wat later want ik ga waarschijnlijk eerst even bij Batavia kijken dat wel een inhaalwedstrijd speelt."

 

 

 

 


Tien gouden regels bij het nemen van een strafschop
1. Een goede strafschop begint bij een goede voorbereiding en training. Strafschoppen zijn wel degelijk te oefenen jongens. Het gaat erom dat beweging, techniek en richting 'ingeslepen' worden. 
2. Creëer een mentaal plaatje van de strafschop die je wilt gaan nemen. Oefen deze strafschop frequent. Op het moment dat ik je oproep een strafschop te nemen, moet het hele proces als een film aan je voorbij gaan. Alles moet bekend voorkomen en je moet niet afwijken van de keuze die je hebt gemaakt.
3. Probeer informatie te krijgen over de keeper in de wedstrijd. Is hij rechtshandig of linkshandig? Wat is zijn afzetbeen? Bepaal op basis hiervan de sterke en zwakke hoek van de keeper.
4. Een hoog ingeschoten bal biedt de hoogste garantie voor een doelpunt. Het aantal ballen dat word overgeschoten is slechts 6% , veel lager dan het percentage gestopte strafschoppen.
5. Technisch gesproken dient een speler een stafschop met het deel van de voet tussen de binnenkant van de wreef en het midden te nemen.
6. Concentratie is essentieel. Laat je niet van slag maken door de keeper. Als je vasthoudt aan je mentaal plaatje, zal niets je kunnen verstoren.
7. De aanloop moet dusdanig zijn dat de kracht van het schot word behouden. Een hard en redelijk goed geplaatst schot is onhoudbaar. Een zacht en redelijk goed geplaatst schot is wel houdbaar. Schijnbewegingen zijn riskant. Keepers kunnen wachten waardoor de schijnbeweging van de speler geen zin heeft terwijl de snelheid uit de bal word gehaald.
8. Techniek is altijd belangrijk, maar tijdens een strafschoppenserie is het van minder belangrijk. Door vermoeidheid kan techniek juist een zwakte worden. Ga ervan uit dat je na een wedstrijd niet meer op de techniek kan teren.
9. Trucjes zijn leuk, maar om te beginnen eerst in de voorbereiding. Zorg er eerst voor dat het nemen van een gewone strafschoppen soepel verloopt.
10.  De beste strafschoppennemers zijn de spelers die zich over de gevolgen van een misser geen zorgen maken. Elke speler, zelfs de allergrootste strafschopspecialist mist wel eens een strafschop. Ga uit van de eigen kracht en van het feit, dat een keeper een goed geplaatste, harde en zonder twijfel genomen bal niet kan stoppen.


Terug in de tijd Terug naar Overzicht Verder in de tijd


 

© Vijfde Dimensie, 2002-2003