PANNEKOEK OF PANNENKOEK?
 
  
     
17 november, Stoks Column "Malle Eppie"

 

Stok van den Burg, BsG-er (Bekende sv 's-Graveland-er), ex-speler van 's-Graveland 5 is terug als web-columnist. Hij laat ons weer meegenieten van zijn kijk op de zaken binnen en buiten het voetbal, binnen en buiten 's-Graveland.
De column van deze week heet "Malle Eppie".

 
 

“Malle Eppie”

Kent u de bovenstaande uitspraak nog? Enige jaren geleden een term die op straat regelmatig te beluisteren viel. De oorsprong van deze uitspraak lag in een televisieserie waarin een niet zo snugger persoon een hoofdrol vertolkte. Of was het iemand die een hoofdrol vertolkte van een niet zo snugger type?
Efin, het gaat om de term. Die zou heden ten dagen nog op vele personen binnen het voetbal kunnen worden toegepast. Ik heb het hier over de afdeling waarin ballenschoppers en hun technisch gevolg meer dan vorstelijk betaald worden. Nee, de persoon die voor Malle Eppie in aanmerking komt is natuurlijk Willem van Hanegem. Een voormalig groot en begenadigd voetballer die door voor- en tegenstanders werd gerespecteerd. Prachtig waren de voormalige wedstrijden die tussen 010 en 020 werden gestreden. Van Hanegem tegen Cruijf, Israël versus Krol. Vergeet hierbij niet de legendarische grootheden op de zelfde positie in het elftal: Coen Moulijn en Keijzer. Stuk voor stuk mannen die het leren speeltuig onder controle hadden en er mee konden doen wat ze wilden.
Tegenwoordig zit Willem meer in praatprogramma’s dan dat hij op het veld wat doet. Dat is op zich logisch want de schoorsteen moet toch ergens van roken, niet waar?
Nu is het wel zo dat het programma waarin Willem met kompaan Johan Derksen (voormalig kuitenbijter bij SC Cambuur) optreedt, er een is waarbij de bilspieren nogal eens moet worden aangespannen en veelvuldig een teiltje preventief binnen handbereik hoort te staan. Ongelooflijk wat een prietpraat! Nee, Willem is nooit een groot debater geweest en zal dat ook nooit worden. Misschien verschaft een consultatie bij Truus over het waarom meer duidelijkheid.
Allengs het vorderen van dit epistel wordt een en ander wel duidelijk. Kijk eens naar de opgesomde namen. Zijn dit, op Cruijf na, niet allemaal géén praters? Zit daar soms het verschil in? Is het na al die jaren nu duidelijk?
Focus in op de toenmalige Europacupfinale Feijenoord-Celtic. Die Schotten zijn al helemaal geen praters. Dat zijn doeners (VAT69, Johnny Walker, Dimpel, Fames Groose). Denk erom dat die wedstrijd een makkie voor de scheidsrechter was. Zal er tijdens die anderhalf uur drie woorden zijn gevallen? Die moeten dan van Ernst Happel zijn geweest.
Utrechters staan bekend om het feit dat ze hun woorden nooit afmaken en niet volledig uitspreken. Dat doen Rotterdammers tegenwoordig ook niet met hun daden (op moment van schrijven 17e). Willem de Zwijger moet gewoon lector worden op het gelijknamige college in Bussum.
Wie weet haalt hij in die tak van sport nog een doctoraal: Dr. Malle Eppie Willem van Hanegem.

Stokebrand

 
   
   
 
    © Vijfde Dimensie