PANNEKOEK OF PANNENKOEK?
 
  
     
1 februari, Pim van Leeuwen blij met Voetbalplaatjesactie

Pim van Leeuwen staat binnen ’s-Graveland 5 bekend als verzamelaar van voetbalplaatjes. De actie van Albert Heijn waarbij je voetbalplaatjes bij de boodschappen cadeau krijgt, bezorgt hem overuren. Pim: "Nou, eigenlijk meer voor mijn kinderen Lisanne en Luc. Zij moeten van mij elke dag bij de uitgang van de supermarkt bedelen om voetbalplaatjes. Ik plak ze dan 's avonds in. Op die manier probeer ik de kinderen een leuke hobby bij te brengen."

Onderstaand voetbalplaatjes van Pim die hij op deze website in het seizoen 2006-2007 heeft laten zien.

       
Pim: "Het verbaast mij altijd dat er mensen zijn die wel gestopt zijn met het sparen van voetbalplaatjes . De sensatie is wel anders dan dat je 11 jaar bent maar het blijft immer leuk om het zakje vakkundig open te scheuren en te hopen dat er Ajax spelers in zitten. Ook blijft het genieten van de 'rare' koppen van ADO of Fc Utrecht spelers en vooraal de laatste jaren de prachtige plaatjes van de donkere spelers. Wie vorig jaar bij het sparen van de plaatjes uitgegeven door de Plus-supermarkt Romano Dennenboom heeft verkregen weet precies wat ik bedoel."      
 
 
De held van Maastricht was en is nog steeds Willy Brokamp. Deze bijzondere man kwam het liefst de stad niet uit. Toch dook hij ooit twee weken onder in Amsterdam nadat hij was weggestuurd op een training. Vlak daarna nam Ajax hem voor 1,2 miljoen gulden over van MVV. Onderdeel van zijn contract was dat hij ook een kroeg in Maastricht kreeg . Deze discotheek/bar op het Vrijthof wordt nog immer door Willy uitgebaad. Maar als je daar binnen bent begin dan niet tegen hem over voetbal want je wordt direct de tent uitgezet. Ook zijn interland carrière stokte na 6 wedstrijden (6 goals), want daar ging ook te veel tijd in zitten.
Fantastische voetballer met het uiterlijk van Mike Love van the Beach Boys. En ja, God only knows hoe goed hij werkelijk was.
 

Een klassieker uit de oude doos. Misschien wel mijn favoriete plaatje aller tijden maar dat moet nog gaan blijken op het eind van het seizoen in de eindrangschikking. In seizoen 72/73 heette de goede man nog Ab maar dit werd gecorrigeerd in 73/74 naar zijn ware naam Abe. Zoals vele dingen moest het bij Fc Amsterdam groots zijn. Natuurlijk hebben de Amsterdammers van nature een grote mond maar ook groots was bijvoorbeeld het "apparaat" van Frits Flinkevleugel en tevens groot is de snor van Abe. Het laatste liet zich wat makkelijker vastleggen op een voetbalplaatje dan het eerste. Wie durft er tegenwoordig nog een snor te hebben? Het is mijn inziens al jaren een groot taboe. Maar in de jaren 70 was het eerder raar als je geen baard of snor had. Of Abe van de Ban ook een groot voetballer was weet ik niet maar het voetbalplaatje met zijn legendarische knevel is prachtig.

     

Er zijn maar weinigen die de overstap van het zwart-wit tijdperk naar het kleurtijdperk goed doorstaan. Laurel en Hardy zijn natuurlijk het beste voorbeeld van hoe het wel kan, maar ook Oekie Hoekema deed het bijzonder goed. De verbeelding van hoe zijn rode haardos er werkelijk uit zag was groot bij het aanschouwen van Sport in beeld ( in Z/W) elke zondag. Later toen hij bij de Graafschap rondliep en hij ook in kleur in beeld kwam bleek hij echt een vleesgeworden stripfiguur. En dan die rare naam . Een verbastering van de Okkie en de Taptoe heb ik heel lang gedacht, maar dat bleek niet helemaal zo te zijn. Toch was de man niet alleen fotogeniek, maar ook een goede voetballer. Hoe velen kunnen er zeggen dat ze in elke interland gescoord hebben? Oekie wel in ieder geval, tegen Luxemburg in 1971.  Oekie wordt aankomende januari 58 jaar oud. Ik denk dat hij op zijn verjaardag achter de Hollandse klare, dit verhaal nog wel eens oprakelt. Op de foto’s een 22 jarige Oekie en een 29 jarige Oekie. Oei-Oekie.
 
 
 
    © Vijfde Dimensie