PANNEKOEK OF PANNENKOEK?
 
  
     
9 januari, Scheids Menno van den Brand heeft nieuwe fluit

 

     

Sv ’s-Graveland staat erom bekend dat het een club is die het experiment niet schuwt. In 2009 lijkt de club te gaan zorgen voor een revolutie in scheidsrechtersland. Vorig jaar is er op initiatief van clubscheidsrechter Menno van den Brand gestart met het uitproberen van een nieuwe fluit. Menno heeft de meeste wedstrijden van ’s-Graveland 5 gefloten met een fluit afkomstig uit het Noord-Amerikaanse ijshockey.
Menno: “In mijn hele sportieve leven heb ik al gezocht naar het verleggen van grenzen. Daarbij heb ik ook altijd gekeken of ik het materiaal dat ik gebruikte kon verbeteren. Ik heb daar nu zo gauw geen concreet voorbeeld van, maar heel wat van mijn prestaties zijn terug te voeren op het feit dat ik mijn tegenstander een stap voor was op het gebied van materiaalkeuze.”
“Vorig seizoen ben ik op de club aangetreden als scheidsrechter bij ’s-Graveland 5. En al zeg ik het zelf, het gaat me niet slecht af. Maar al snel merkte ik dat het scheidsrechterswereldje heel erg behoudend is. De meeste spelregels dateren van 1848, de zogenaamde “Cambridge Rules”. De meest revolutionaire verandering sindsdien stamt uit 1866 toen de buitenspelregel werd ingevoerd. Intussen werd de stoommachine, de telegraaf, de auto en de computer uitgevonden, en zijn we op de maan geweest, maar voor de scheidsrechters in het voetbal is er in honderdvijftig jaar niets veranderd.”

 

 

“Je moet natuurlijk klein beginnen, maar wel aan de dingen die er toe doen. Een van de zaken waar ik me als scheidsrechter direct aan ergerde was de fluit zelf. Het belangrijkste communicatiemiddel van een scheidsrechter is het fluitsignaal. Het begint er dus mee dat ik daar de perfectie ga zoeken. Nou, met de gemiddelde scheidsrechterfluit is nogal wat mis. Hoe vaak gebeurt het bijvoorbeeld niet dat er doorgevoetbald wordt, terwijl er allang gefloten is. Hoe vaak zien we een scheidsrechter een fluit niet verliezen. Ik heb fluiten gehad waarbij hoe harder ik blies, hoe zachter het fluitsignaal klonk. In dat geval lukt je het dus al helemaal niet om de juiste emotie in het fluitsignaal te leggen. Goed, ik heb voor mezelf een paar belangrijke eisen qua fluit op papier gezet en ben toen de markt af gaan zoeken. Op de markt in Hilversum was ik snel klaar en ook op de Amsterdamse Albert Cuyp vond ik niks van mijn gading. Ik moest verder kijken. Uiteindelijk heb ik het in Amerika gevonden. De perfecte fluit bestond namelijk al: het is de Fox 40 die in het Amerikaanse ijshockey wordt gebruikt.”
“De Fox 40 kent vele voordelen. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen erwt zoals alle fluiten in de rest van de wereld. Het is misschien een broodje aap verhaal, maar ik heb op internet gelezen dat er per seizoen over de hele wereld gemiddeld vijf scheidsrechters overlijden omdat de erwt uit een ondeugdelijke fluit achter in de keel schiet. Dat zal je met de Fox 40 niet gebeuren. Dez jongen is goed voor 115 decibellen, zo nodig hoorbaar over een hele Amerikaanse mijl. De Fox40 zit ook niet aan een lullig touwtje, maar wordt over de vingers geschoven. Je hebt hem altijd letterlijk bij de hand.”

“Ik weet dat de KNVB behoorlijk moeilijk kan doen over de introductie van nieuwe dingen. Daarbij wilde ik niet het risico lopen dat wedstrijden van 's-Graveland 5 ongeldig zouden worden verklaard. Daarom heb ik alles vooraf goed afgestemd met het Bas Brouwer (foto boven), die de technische zaken regelt in het bestuur van onze club. Samen met hem en met Joost te Nuyl, aan wie ik over veel meer zaken dan fluiten alleen advies vraag, hebben we alles op een goeie zondagmiddag doorgepraat. Samen hebben we besloten dat dit een goed idee was."
"Wat mij betreft wordt de Fox 40 de standaardfluit in het amateur en het professionele voetbal. En dat zeg ik omdat mijn hart gewoon bij het spelletje ligt. Mensen moeten niet gaan denken dat ik er een eigen belang bij heb, of zo. Aan al die inspanning die ik erin gestopt heb, heb ik nog geen fluit overgehouden. Nou ja, in dit geval dus eigenlijk wel."
   
 
    © Vijfde Dimensie