PANNEKOEK OF PANNENKOEK?
 
  
     
24 december, Stoks KerstColumn "Swaffelen"
Webcolumnist Stok van den Burg, BsG-er (Bekende sv 's-Graveland-er), ex-speler van 's-Graveland 5, laat ons weer meegenieten van zijn kijk op de zaken binnen en buiten het voetbal, binnen en buiten 's-Graveland.
In zijn Kerstcolumn legt Stok een verband tussen de economische situatie in de wereld en het swaffelen dat volgens hem ook bij 's-Graveland 5 niet onbekend is.
 
 

Swaffelen

Ik word een beetje mistroostig van al het slechte nieuws. Dode militair in Afganistan, bedrijven die geen werk hebben, slechte economische tijd en de dood van Derrick. Geen kinnesinne vooralsnog. Immers, wie haalt voortaan de wagen? Toch blijf ik optimistisch. Laten we wel zijn: Derrick heeft zijn zaken opgelost, bedrijven sluiten toch rond de feestdagen en de slechte economische tijd wordt een ieder aangepraat. Wees eerlijk: kunt u het merken? Sinterklaas is met een record bedrag van 150 miljoen richting Spanje vertrokken, kerstpakketten zijn niet aan te slepen, winkels puilen uit met overvloedig niets zeggende artikelen en de verwachting is dat met Oud & Nieuw een record aan kruit richting de dode militairen wordt geschoten.
Nee, ik geloof niet zomaar alles. Volgens mij hebben we het hier over het bekende “half vol" of  “half lege glas”. Volgens mij worden de zegeningen van een afkoelende conjunctuur niet geteld. Lagere benzine prijs,  minder file leed, en mensen die eerst nadenken over datgene wat ze aanschaffen. Kortom: de consumptiedrang neemt af. Eigenlijk komt het in het kort neer op normaal oer Nederlands gedrag: “Ons bien sunnig!”.
Ik heb er geen moeite mee. De afgelopen jaren is er alleen maar prullaria geproduceerd. Je kon je niet ergens vertonen of je kreeg een gadget mee waar je bij thuiskomst snel afscheid van nam. De meeste giften werden al snel geprullemandeerd en verdwenen daarbij in het, bij menig huishouden, buiten staand vierkant grijs Belgisch archief. De werkelijke armen onder ons zijn te herkennen aan de oude grijze kunststofzak.
Toch is er een lichtpuntje in deze nieuwe tijd: Swaffelen! Al ben je nog zo deprie, swaffelen haalt je uit de misère. Weet u trouwens wie en waar dat ontdekt is? Juist ja, onder de douche bij het vijfde van ’s-Graveland. Man, dat zijn een paar echte trouwe swaffelaars! Je kunt er niet een tegenkomen of er wordt driftig vriendelijk en enthousiast tegen je aan geswaffeld. Ik vind het best. Zolang die oude knarren niet incontinent zijn, gaan ze hun gang maar. Mijn vrouw heeft er wat meer moeite mee. Zij weet met al dat vleselijke geweld niet echt goed om te gaan. Ze is meer van de schuurgeneratie.
Zou er overigens een relatie liggen tussen de vermeende economische neergang en het swaffelen? Het lijkt van wel. Als er minder voorhanden is, gaat men op zoek naar alternatieve middelen. Hierbij geldt dat een kinderhand gauw is gevuld. Dit laatste is minder van toepassing op de vijvelingen van de SV. Dit laat een korte inspectie onder de waterstralen weten. Deze mannen hebben ooit nog eens model gestaan voor de strip Jaap en Dirk. Overigens, de pet van Dirk was toen geleend. Nee, deze voetballers staan op dat gebied hun mannetje. Ik ben trouwens benieuwd of hoofdswaffelaar Jeroen tijdens de winterstop nog nieuwe swaffelaars naar het vijfde weet te transfereren.
Op het veld wordt er op dit moment minder goed geacteerd. Aan de stand valt af te leiden dat de swaffel perikelen rond het vijfde op dit moment groteske vormen begint aan te nemen waarbij de (voetbal) prestatie als team even uit het oog is verloren. Het vijfde zal het vijfde niet zijn als de meest lekkende swaffel niet snel boven komt drijven.

Vanaf deze plek: prettige swaffeldagen en een gelukkig nieuw swaffeljaar!

Stokebrand

 
   
   
 
    © Vijfde Dimensie