THUIS VORIG VOLGEND    
 
17 augustus, NK Palingroken onder vuur

Actiegroep Wakker Dier wil een verbod van het NK Palingroken dat in september in Kortenhoef gehouden zal worden. Joost te Nuyl, ex-speler en -scheidsrechter van 's-Graveland 5 (dus ook van het huidige 's-Graveland 4?), is hoofdscheidsrechter bij dit evenement. Ster-speler en -reporter van 's-Graveland 4, Gijsbert de Fokkert, heeft Joost geïnterviewd over de kwestie.

 

 

Wakker Dier wil verbod op Nederlands kampioenschap palingroken

Joost te Nuijl, tot voor kort een gevierde speler van ’s Graveland 5 en sinds jaar en dag onofficieel voorproever bij het Nederlands kampioenschap palingroken, doet helemaal niet lacherig over het bericht dat Wakker Dier een verbod wil op het evenement. “Geen rook zonder vuur”, zegt de 62-jarige Te Nuijl in een reactie. “Dat spreekwoord slaat in deze context nergens op, maar ik vond het wel grappig om een associatie richting ons NK palingroken te maken. Geen rook zonder vuur. Snap je ‘m!?”

Leg eens uit hoe het kampioenschap in z’n werk gaat?
Te Nuijl maakt een rollende beweging met z’n vingers. “Kijk, zo rol je de paling en daarna steek je ‘m op.”

Hoe ben je erbij betrokken geraakt?
“Ik dacht eerst dat het om palingruiken ging. En ruiken, dat kan ik als de beste. Ook omdat ik graag mijn neus in andermans zaken steek. Later bleek het om palingroken te gaan. Gelukkig hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Een goed gerookte paling ruikt namelijk als de beste. Wij zeggen zelf altijd: die slijmjurk heeft een aantrekkelijk odeur.”

Hoe is het palingroken ontstaan?
“Iedereen denkt dat het roken in Nederland is begonnen om palingen langer te kunnen bewaren, maar niets is minder waar. Mijn buurman Pa-Ling vertelde me laatst dat het criminele Chinezen zijn geweest die als waarschuwing een gerookte paling bij iemand in bed legden. Omslachtig, maar effectief.”

Hoe denk je over alle commotie rondom het NK?
“Ik kan me met veel van de acties van Wakker Dier vereenzelvigen. Ik moet de dierenbeschermingsorganisatie er wel even op wijzen dat de palingen bij het NK Palingroken al dood zijn voordat ze in Kortenhoef aankomen: de verantwoordelijkheid voor de wijze van doodmaken ligt bij de deelnemers en niet bij de organisatie.”


Gijsbert (Foto archief)

 

 


Joost (Foto archief)
       
       
 

© Vijfde Dimensie