PANNEKOEK OF PANNENKOEK?
 
  
     
13 juni, In Memoriam Ome Arie
 

 

Afgelopen woensdag is Arie Janmaat overleden. Ome Arie, sinds 1982 erelid, was sinds mensenheugenis een belangrijk gezicht van sv 's-Graveland. Wat Bobby Haarms was voor Ajax, was Ome Arie voor 's-Graveland: een clubicoon.

 
   
     

Toen Jeroen te Nuyl zich in 2001 met een team oud-Actif spelers bij de sv 's-Graveland meldde, volgde een gesprek met bestuursleden, onder wie Ome Arie.

Jeroen te Nuyl: "Na het ter ziele gaan van sv Actif hebben we een seizoen bij OSO gespeeld. Dat beviel niet echt. We waren op zoek naar een club waar we lekker konden voetballen en waar nog een ouderwetse voetbalsfeer heerste. Dat hebben we bij 's-Graveland gevonden. Natuurlijk is het gesprek met Ome Arie, voor mij toen nog mijnheer Janmaat, me bijgebleven. Ik durf wel te zeggen dat het klikte tussen ons. Mede door zijn enthousiasme, warmte en energie was ik ervan overtuigd dat 's-Graveland onze nieuwe club moest worden.
Daarna heb ik Ome Arie veel seizoenen als wedstrijdsecretaris mogen meemaken. Kenmerkend daarbij was dat hij altijd alles van tevoren al geregeld had. 'Zeg, hoor eens even hier...', zei hij dan met dat hoge stemgeluid, en vervolgens gaf hij aan wat ik nog wel of niet moest doen. Ome Arie was echt een clubman. Zijn interesse en enthousiasme hielden niet op bij het eerste elftal maar gingen ook naar een nieuw team zoals het onze. Net als alle andere leden van 's-Graveland zal ik ook Ome Arie enorm missen en tegelijk ook met een fijn gevoel aan hem terugdenken."

 

     

December 2005 verscheen op de 's-Graveland 5-website een (fictief) interview met Ome Arie:

Ome Arie: "Jeroen te Nuyl is misschien wat te netjes"

> 's-Graveland 5 kwam dit weekend niet in actie. Spelers en begeleiding hebben tot in het nieuwe jaar rust. Tijd om eens met het bestuur te praten over wat zij van de verrichtingen van 's-Graveland 5 vinden. Arie Janmaat is behalve bestuurslid ook wedstrijdsecretaris en erelid van de sv 's-Graveland. Zijn jongere clubgenoten noemen hem met de nodige eerbied 'Ome Arie'. Hij overlegt regelmatig met aanvoerder Jeroen te Nuyl over het wel en wee van het team.

Ome Arie: "Ik heb Jeroen zo'n drie jaar geleden voor het eerst ontmoet. Toen kwam hij met het bestuur praten of hij met zijn hele team de overstap kon maken van OSO naar onze club. Je mag best weten dat de bestuursleden in het begin bij Jeroen de nodige twijfels hadden. Voor ons is het maar de vraag wat je de vereniging binnen haalt. Bij het tweede gesprek kwam hij samen met zijn broer Joost te Nuyl. Allebei lieten ze hun diploma van de KNVB-scheidsrechtercursus zien. Dat haalde ons misschien wel over de streep. Hoewel ondertussen hadden we ook onze inlichtingen ingewonnen bij de oud-Actif-bestuursleden Henny de Waard en Ton Duurland. Zij gaven aan dat Jeroen te Nuyl als mens en als aanvoerder volkomen integer was en dat hij met zijn beloftenteam een aanwinst zou kunnen zijn voor de club.We hebben ja gezegd, en hebben daar nog geen moment spijt van gehad. Ik voel me nog steeds een beetje de mentor van Jeroen."
Ome Arie: "Vorig seizoen had 's-Graveland 5 het moeilijk na de promotie naar de reserve zesde klasse. Ik heb Jeroen toen geadviseerd om versterking te zoeken. Hij heeft mijn raad opgevolgd en een paar uitstekende nieuwe spelers aangetrokken. Dit seizoen gaat het prima met de teamprestaties. Ik vind dat Jeroen nog wel kan groeien in zijn rol als aanvoerder. Als een team voor het kampioenschap gaat, als een team winterkampioen is, dan moet dat van de aanvoerder afstralen vind ik. Hij kan zich nog wat duidelijker als natuurlijk leider profileren. Maar misschien is ie daar wel wat te netjes voor."
Ome Arie: "Als bestuur zijn we zeer tevreden over de gebroeders te Nuyl. Jeroen een prima aanvoerder, Joost een uitstekende scheidsrechter. Misschien dat ze in de toekomst nog wel eens wat in het bestuur van de club kunnen betekenen. Verder vind ik dat 's-Graveland 5 dit seizoen gewoon kampioen moet worden. Met dit spelersmateriaal hoor je in de reserve vijfde klasse thuis. Mijn advies aan Jeroen: Zorg voor een goeie opstelling en een goeie instelling van je spelers."

 

 

   
Menno van den Brand, clubscheidsrechter en oud speler van 's-Graveland 5, met Ome Arie.

Menno: "Ik weet nog goed dat ik vroeger voor 's-Graveland de toto liep, zoals dat toen heette. Ik was nog wel geen achttien, maar toch mocht ik van Ome Arie in de auto van 's-Graveland naar Hilversum rijden als we de formulieren gingen inleveren. Mooie tijd was dat."
 
   
Koen Janmaat, voorzitter van sv 's-Graveland en oud speler van 's-Graveland 5, met zijn (echte) oom Ome Arie.
 
   
   
   
   
 
    © Vijfde Dimensie