THUIS VORIG VOLGEND    
       
 
23 maart, Pokeravond debet aan verlies

De nederlaag van afgelopen zondag tegen Laren lijkt toch makkelijker te verklaren dan eerder werd verondersteld. Aanvoerder Jeroen te Nuyl heeft tot vroeg in de zondagochtend zitten pokeren. Dat deeed hij natuurlijk niet alleen. Spelers, ex-spelers en scheidsrechter en supporter van 's-Graveland 4 waren ook in het pokerhol van Luc te Nuyl aanwezig. Aan de foto's te zien was het gezellig. Maar of deze mannen serieus met hun sport bezig zijn valt te betwijfelen.

 

 

 

Jeroen te Nuyl: "Ja, we zijn om een uurtje of half negen begonnen. Ik had erop gerekend dat we om een uurtje of tien wel klaar zouden zijn. Dat viel tegen, of mee, het is maar hoe je het bekijkt. Het was nog net niet licht toen ik naar huis ging. Inderdaad, misschien is het beter als we dit soort avonden niet meer organiseren als we de volgende dag moeten voetballen."
"Je hoort wel dat mensen principiele bezwaren hebben tegen pokeren, maar voor mij is het toch echt een soort van sport. Kansen en kansberekening zijn belangrijke factoren in poker, maar dit is eveneens het geval in andere sporten, het bedrijfsleven en zelfs in de politiek. In poker kun je kansen expliciet uitrekenen, zoals je vaak in televisieprogramma’s ziet. Zo kan speler A bijvoorbeeld 67% kans hebben om te winnen en speler B 33%. In andere takken van sport heb je ook te maken met kansen, alleen kun je die niet zo expliciet berekenen als bij poker. Wesley Sneijder zal bijvoorbeeld een vrije trap van 20 meter niet elke keer in het doel trappen. Hij zal gemiddeld misschien 1 van de 10 keer zo’n vrije trap binnentrappen. Als hij 2 vrije trappen in een wedstrijd erin schiet, dan is dat uitzonderlijke klasse, maar dan zit het ook mee. Hetzelfde geldt of een speler wel of niet afgevlagd wordt voor buitenspel of het wel of niet geven van een strafschop. Als Italië in de achtste finale van het jongste wereldkampioenschap voetbal niet onterecht een penalty in de laatste minuut had gekregen, was Italië misschien wel nooit wereldkampioen geworden. Natuurlijk had Italië een goede ploeg, maar kans, geluk en pech spelen zeker een rol in het voetbal en ook in andere sporten."

 
     

"Hetzelfde geldt of een speler wel of niet afgevlagd wordt voor buitenspel of het wel of niet geven van een strafschop. Als Italië in de achtste finale van het jongste wereldkampioenschap voetbal niet onterecht een penalty in de laatste minuut had gekregen, was Italië misschien wel nooit wereldkampioen geworden. Natuurlijk had Italië een goede ploeg, maar kans, geluk en pech spelen zeker een rol in het voetbal en ook in andere sporten."
"In het bedrijfsleven speelt kans ook een rol. In de overweging of een bedrijf een bepaalde investering wel of niet moet doen, schat het bedrijf het percentage op succes. Het schatten van dit percentage is op basis van expertise en calculatie, maar er blijft zowel een kans op succes als op mislukking. Ook de staat maakt beslissingen op basis van kans. Toen minister van financiën Bos afgelopen januari een deel van de hypotheekobligaties van ING namens de staat overnam zei hij: „Er is een kans van 30 procent dat het minder gaat, en 70 procent dat het beter gaat”. Dit percentage werd bepaald door experts van een extern adviesbureau. Ook de overheid maakt dus beslissingen waarin zij een bepaalde mate van onzekerheid inschat."
"Je kunt het raar vinden, maar zo denk ik er gewoon over."

 

 
     
 
 

 
 

 

       
       
 

© Vijfde Dimensie